MANOWAR

„Hiszek a rajongókban. Hiszek a metal zenében jobban, mint bárki, akivel te valaha találkoztál. És még egy valami, én kész vagyok meghalni a metálért. És te?”

Joey DeMaio a Rock Hard Magazine-nal készült interjúja alatt.

A „Conan a barbár” klasszikusnak számító film végén a címben is megjelenő főhős ül a trónján. Noha óriási izmai viselik a kemény csaták hegeit, hatalmas királyságát szemlélő acélos tekintete mutatja milyen büszke maradt és erős. Ellenségei legyőzése és a trónra vágyó kihívói megölése után a diadalmaskodó királynak itt az ideje, hogy megpihenjen.

Ez az a végzet, amit a MANOWAR tagok elfogadhattak volna 2007-ben.

Manowar
Manowar

Kezdeteiktől számítva már jónéhányszor meghódították a világot. Mi maradhatott hát ezeknek a harcosoknak, e királyoknak, hogy újra bizonyítsanak? Mi ösztönözheti a zenekart, hogy teljes gőzzel hajtsanak előre? Senki sem hibázatta volna őket, ha letették volna zenei fegyvereiket és csak élvezték volna a siker ízét. A 2005. Július 23.-án megrendezésre került németországi Earthshaker Festival-on megépítették az eddigi legnagyobb heavy metal színpadot. A 100 tagú klasszikus zenekar és az ugyancsak 100 tagú kórus bevonása, csak úgy, mint a legendás tűzijáték bemutató ütemezte zenéjük záró darabját: a rajongók izgalomba tartásának micsoda módja!

Azonban a MANOWAR zenekar tagjai számára a küldetés még közel sem fejeződött be.

Mikor még a „metal” szót neveikben viselő bandák is nélkülözik a leghatalmasabb rock műfajt, a MANOWAR zenéje akkor sem lesz trendek által szennyezett vagy külső nyomásra felhígított. A tagok rendíthetetlenek elhatározásukban: közvetítik az örökké bővülő, a világ minden részén megtalálható, végletekig kitartó rajongóiknak, amit ők követelnek: a metal védjegyét.

Ez az a hév-a zenekarral elfeledtetvén a legelutasítóbb kritikákat, hogy sokszor úgy tűnik, mintha hőseink egy zenei vákuumban léteznének – ami segített a MANOWAR-nak megalkotni a GODS OF WAR-t. A zenekar 10. stúdióalbuma nem csak fölülmúlta a rajongói várakozásokat, ez talán a sarokköve az olyan eredeti műveik hagyatékainak, mint az Into Glory Ride, Kings Of Metal és a Warriors Of The World.

Noha a MANOWAR alkotott már koncepció művet, az „Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts”-ot a klasszikusnak számító 1992-es Triumph Of Steel albumukra [az idő tájt e 30 perces vezető szám egy igazi metál megnyilvánulás volt a kiadó irányába, amely nyomás alatt tartotta a zenekart, hogy csináljanak egy barátságosabb anyagot a populáris zenei irányzat számára], a banda soha nem készített konceptalbumot. Ez idáig!

A Gods Of War a különböző háborús istenek mondakörét földolgozó koncepcióalbumok sorában az első. Ennek megfelelően az album-sorozatok első fejezete a norvég istenek mindenható atyjának, Odinnak a történetét és hőstetteit részletezi, kinek ereje és bölcsessége páratlan az istenek között és a harcmezőn emberi áldozattal üdvözölt.

E történet – amely a hamarosan mindenütt MANOWAR klasszikusokká váló „ Loki, God Of Fire”, „The Sons Of Odin”, „Glory, Majesty, Unity” és a lenyűgözően megkapó epikus „Hymn Of The Immortal Warriors” számokat adja elő-, a központi karakter körül forog, akit 4 másik karakter segít.

A főhőst The Immortal Warrior (A Hallhatatlan Harcos)- ként ismerjük meg, aki keresi a módját, hogy kiérdemelje jogos helyét a Valhallában Odin, a háborúk istenének oldalán. A harcost Odin négy fia, azaz elit védelmezők támogatják megpróbáltatásai során és az album épp a hős sötétségből fényességbe vezető útját meséli el egészen az elejétől a végéig a hallgatókat ösztönözve ezzel is, hogy az anyagot szünet nélkül végighallgassák.

A titokzatos Immortal Warrior- akinek tiszteletet parancsoló alakja föltűnik a MANOWAR stúdióalbumain és DVD-in,- története oly módon fejeződik be, hogy végül a hallgatón múlik, hogy megfejtse azt.

„A The Immortal Warrior utazása mindannyiunk életének tükörképe.”- mondja a basszusgitáros Joey DeMaio. „Az embernek muszáj átjutnia az élet megpróbáltatásain, hogy győzedelmeskedhessen.”

Noha a MANOWAR albumok mindig kiváló minőségű produkciók- A Fighting The World (a zenekar ötödik lemeze) az első teljes digitális felvételnek számított a metál színterén-a Gods Of War máig a legepikusabb vállalkozásnak bizonyult. Az énekes Eric Adams hiszi, hogy ezzel egy új metál-hangzás született. „ Mikor az emberek először hallgatják, azt gondolják, ez nem metál. Ám ez csak nem az a metal, amihez a füleik szoktak. Ez MANOWAR metal és csak a MANOWAR csinálja ezt.”

A MANOWAR üzenete túlnyomórészt az, hogy „higgy magadban”. Ez az, amiért oly sok rajongó ezekre a sorokra az inspiráció szilárd forrásaként tekint.

„Mi vagyunk ’A Heavy Metal Harcos Lelkei’,” – mondja a gitáros Karl Logan. „Így elmerülünk a mitológiában. A mitológia az alapvető emberi motívumok feltárása, mint például az életé, a halálé, a féltékenységé, a szerelemé és a bosszúé: azoké a dolgoké, amik az embert motiválják. A Gods Of War szövegei metaforák az életünk korlátainak legyőzésére; kitörni mindabból, ami visszafog bennünket. Légy mindaz, ami emberként csak lenni tudsz és soha ne engedj a határoknak!”

A Gods Of War megalkotása nem volt akadályoktól mentes. A zenekar rákényszerült, hogy késsen a megjelentetésével, minthogy a felvételek kellős közepén Karl Logan egy aggasztó sérülést szenvedett, miután ütközött díjnyertes motorján. A balesetben kificamította a könyökét, ami annyira súlyosnak tűnt, hogy az idegek roncsolódása akár maradandóak is lehettek volna jelentve ezzel zenei karrierjének a végét. Ám a gitáros visszaküzdötte magát és hónapokig tartó fájdalmas rehabilitáció után eldicsekedhet azzal, hogy jobban játszik hangszerén, mint valaha. Addig is, a banda a tragédiát dicsőséggé formálva fejlesztette legutóbbi munkáját.

„Többet akartunk adni a rajongóknak,”- magyarázza DeMaio. „ Több tüzet, több acélt, több vért, több halált, több erőt, több energiát, több érzelmet, több dinamizmust, több hangulatot, több komolyzenei és kóruselemet: több MANOWAR-t akartunk adni a saját rajongóinknak.”

Míg más metál bandák zenei versenyt rendeznek az aktuális fárasztó trendek előterében, a MANOWAR a lelkesedését a klasszikus zeneszerző Richard Wagner műveinek hallgatásából nyeri, aki, mint DeMaio mondja, a „Heavy Meal Atyja”volt.

„Wagner zenéje megváltoztatta az életemet sok-sok évvel ezelőtt,” vallja a basszusgitáros. „ Nem tudom tudnék-e akár egy napot is élni az érzés nélkül, amit a zenéje nyújt nekem. Ő volt az eddigi legjobb komponista. Ő találta föl a metált.”

A MANOWAR páratlan karrierje alatt 10 stúdióalbumot, 2 koncertalbumot, 7 DVD-t és megszámlálhatatlan összeállítást adott ki. A 2002-es Warriors Of The World a németországi zenei listán elérte a második helyet, illetve Európa és Ázsia szerte bekerült az első 10-be. A 2007-ben kiadott Gods Of War pedig a német és a görög listákon is a második helyet foglalta el. Egy zenekar elérvén sikerüket 10 stúdióalbum után? Hallhatatlan! Mi a MANOWAR hosszú életének a titka? Mitől maradt a banda friss, erős, állhatatos és újító annyi év után?

Legendás pályájukon keresztül a MANOWAR tagok nemcsak leküzdenek minden útjukat álló akadályt, de valóban számos szempontból úttörőknek számítanak.

Néhány példa közülük:

  • Az első metálbandaként használtak kard és varázslattal kapcsolatos ábrázolást mind a szövegeikben, mind a borítóikon.
  • Az egyetlen zenekar, aki valaha Orson Welles-szel dolgozott.
  • Az első metálbandák közé tartozik, akik klasszikus komolyzenei zenekarral stúdióztak.
  • Az első zenekar, akik maguk tervezik és készítik a hangszóróládáikat és most már a saját gitárjaikat is.
  • Az első metálzenekar, akik Dolby 5.1-et használtak és szószólója az SACD (Super Audio Compact Disc)-nek
  • A leghangosabb zenekar a világon (a rekordot 3 különböző alkalommal döntötték meg)
  • Az első metálbanda, akik 16 különböző nyelven (és még nincs vége!) rögzítettek egy számot.
  • Az első metálbanda, akik közösen dolgoznak Németország legkedveltebb fantasy írójával, Wolfgang Hohlbein-nal egy konceptalbumon, egyfajta tiszteletnyilvánításként egy kalandregénynek, ami a norvég mitológián, különösen Thor, a mennydörgés istenének történetein alapszik.

Ha már egyszer a MANOWAR kihozta a 10. albumát, épp itt volt az ideje, hogy másodszorra is megrohamozza a világot a Demons, Dragons and Warriors turnéjával. És minthogy a rajongók már kezdtek hozzászokni, a MANOWAR egy félelmetes koncerttel állt elő, ami mellett eltöpörödött minden addigi élő show.

„ Csak egy célunk van”- mondja Adams. „ A true metalt és a leghatalmasabb koncertet a földön elhozni a világ legjobb rajongói számára.”

A MANOWAR következő turnéján elvitte rajongóit a Valhallába. Ezt 7 kamionnal, 8 busszal, több mint 100 tagú személyzettel érték el. Fölszerelkezve több mint 450.000 Watt fény- és 150.000 Watt hang technikával és 40.000 Watt-t számláló színpadi erősítőkkel a banda kész volt elolvasztani a rajongók arcait.

Minden banda vitába száll, hogy az övéik a legjobb rajongók, de közülük hányan viselik testükön a tetoválást a kedvenc zenekaruk logójával? Hányan utaznak a bolygó legtávolabbi pontjairól, hogy láthassák a koncertjeiket? „ A rajongók az okai, hogy a MANOWAR elérte ezt a nagy sikert,”- mondja a dobos Scott Columbus.

Életútja során a MANOWAR-nak mindvégig szembesülnie kellett az akadályokkal és megpróbáltatásokkal, osztozva más zenekarokkal, akik karriert akartak kovácsolni. Noha a MANOWAR diadalmaskodott a csatájában, sikeresen megtartva az irányt még a kemény vizeken is, tanúi voltak más bandák süllyesztőbe kerülésének a zeneipar kapzsiságának és elüzletiesedésének köszönhetően. E célból a MANOWAR megalkotta a Magic Cirle Music-ot, hogy segítsen más bandáknak elkerülni a kelepcéket, ezáltal visszaadván a hatalmat a zenészeknek és a rajongóknak. Már dicsekedve egy névsorral, amin szerepel a Rhapsody Of Fire, a Bludgeon, a Holyhell és a Majesty, a Magic Circle Music büszkén hozta forgalomba a MANOWAR Gods Of War lemezét.

A hagyományos CD formátum mellett a Gods Of War megjelent korlátozott példányszámban is fémből készült, dombornyomásos könyvtokban, tartalmazva egy kiváló minőségű bőrkötésű média könyvet. Továbbá ebben a limitált változatban megtalálható volt egy bónusz DVD is, egy mindaddig kiadatlan anyag az album készítésének részleteiről, néhány különleges kulisszák mögötti filmkockával megspékelve. A tripla-vinyl LP változat papírtok borítóval szintén megvásárolható volt.

A Gods Of War vadonatúj lemezborítója a világvezető fantasy művész Ken Kelly nevéhez fűződik, míg a keverés a páratlan Ronald Prent keze nyomán a belgiumi Galaxy Studio-ban és a maszterizálás a kétszeres Grammy díjas Darcy Proper közreműködésével készült.

A Magic Circle Music hamarosan Magic Circle Festival-lá érett. A MANOWAR számára a saját fesztivál megalkotása egy természetes fejlődés. Az évente megrendezésre kerülő esemény egyfajta tisztelet a rajongók felé, mindig kreatív és újabb módját találva hogy megadhassák nekik az alapvető metál élményt. A 2007-es első rendezés 10 Euro-ért invitálta a világ minden pontjáról rajongóit, hogy tanúi lehessenek a debütálásnak. Több, mint 35.000-en keltek útra a Föld minden pontjáról, hogy támogassák a heavy metal szellemét. A 2008-as bad arolseni (Németország) egyhetes esemény a banda 25. évi fennállásának évfordulója is volt egyben. Ezt ünnepelve a fesztivál olyan nagyhírű művészeket szerepeltetett, mit Alice Cooper, vagy Ted Nugent. A 2009-es rendezvény egy szintén egyedülállót alkot a heavy metal történelmében; a különleges együttműködést a MANOWAR és a Németország-szerte legnépszerűbb fantasy író Wolfgang Hohlbein között. A The Asgard Saga – egy modern kirándulás a klasszikus norvég mitológiai alak: Thor, a mennydörgés istenének történeteibe – egyedülálló módon elsőként a metál és a fantasy rajongók számára mutatkozik be a fesztiválon. A MANOWAR játszani fog a konceptalbumáról is, ami Hohlbein könyvén alapszik.

Mindeközben, 2009-ben a MANOWAR 6 vezető európai fesztiválnak a főzenekara lesz a „DEATH TO INFIDELS TOUR 2009”- es programjuk keretében. Nem rossz egy bandától, amelyik már évekkel ezelőtt a babérjain pihenhetett volna.

Csak egyet lehet erre mondani:

FOLYTATJUK.. 

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?