2007.06.30. Kaliakra Rock Festival

2007-ben a Manowar végre ismét koncertezett Európában, a Kaliakra Rock Fesztiválon mi is ott voltunk!

Vonattal indultunk a lb. 1200 km-es útnak. Budapestről egy átszállással jutottunk el Varna-ig. Gyönyörű hegyvidéki tájakon vitt végig a vonat, bőven akadt látnivaló, így egy percig sem unatkoztunk a 24 órás út alatt. A szállásfoglalás előre már reménytelennek bizonyult, a neten mindenhol azt olvastuk, hogy a környékbeli szállások megteltek. Az árakat azért előre megnéztük, irányadónak az jó lesz… Varna vonatállomásra érkezve már csak úgy hemzsegtek a Manowar rajongók, több országból is érkeztek a fesztre. Kisebb városnézés és néhány óra keresés után megtaláltuk a szállásunkat, majd mikrobusszal elmentünk Kavarna-ra körülnézni.

Kavarna egy csendes kis város, de a csendjét hangtalanul is megtörni látszott az a néhány lézengő, málhazsákos metal-arc, akik a fesztiválra jöttek. Olyan érzésed volt, hogy itt valami nagy dolog van készülőben, amerre a szem ellát, mindenütt bőrszerkók és motorosok, a köztéri hangfalakból Manowar szólt de egyébként csend… A baloldali fényképen a sétálóutca látható, amin még jó sokat kellett gyalogolni, hogy a helyszínre érkezz, de annál nagyobb volt az izgatottság, ami rád telepedett. A feszültség csak nőtt és nőtt, már-már kisétáltunk a térképről, amikor megjelentek az árusok, az egyre több parkoló motor, a kemping és a fesztivál területének bejárata. Manowar felirattal ellátott autók, lakóautók, melyekből bömböl a metal. Sörsátrak, sörrel a kezükben szlalonozó emberek, akik a haverokhoz igyekeznek az aktuális „körrel” óvatosan, hogy azt ki ne öntsék… szóval hangulat. Ez az, amire vágyunk!! :)

Elhagyva a metal-feeling átitatta helyet szállást kellett találnunk másnapra itt, Kavarna-ban. Nagy szerencsénk volt, egy medencés apartmant fogtunk ki, bár a medencét sose használtuk.. :) Miután lefoglaltuk a szállást, visszamentünk Varna-ba, ahol a szállásunk volt és elégedetten feküdtünk le aludni, elkönyvelve, hogy jó helyre jöttünk, a szállásunk is megvan Kavarna-n, minden nagyon jól alakul…

Másnap Kavarna-ba utaztunk és elfoglaltuk az ottani szállásunkat. Szerettük volna látni Kavarna tengerpartját, szerencsénkre az apartman tulaja felajánlotta, hogy levisz autóval. A tulajnál nem volt Manowar, de igyekezett valamennyire az ízlésünknek megfelelő zenével kedveskedni nekünk a kocsiban. :) Előttünk és mögöttünk motorosok váltották egymást, Már meg sem lepődtünk, hogy a tengerparti bárból is rockzene szólt és motorosokkal volt tömve. Kavarna tengerpartja sziklás, illetve egy részen homokos. Láttunk jópár metalost strandolni, ehhez mi valahogy nem kaptunk kedvet. Sok volt a kagyló, elbóklásztunk, A tengerpart nem volt igazán kedvünkre való, de jó volt látni. A túra után ismét ellátogattunk a fesztivál helyszínére, ahol pörgött az élet. Megittunk pár sört, sétáltunk a környéken és este kintről hallgattuk a Motörhead koncertet. Több órát eltöltöttünk ott, ettünk, ittunk. Nagyon sok ember volt, elfáradtunk, „haza”mentünk várva a másnapi kirándulást, és a várva várt Manowar koncertet…

Kisbusszal sikerült eljutnunk a 12 km-re található Kaliakra-ra, amely egy, a tengerbe 2 km hosszan benyúló földnyelv Dél-Dobrudzsa régióban. A partja meredek, mészkőből álló sziklafalai van, ahol elérik a 70 métert. Már indulásunk előtt azt hallottuk, hogy a hely amellett, hogy gyönyörű, fókák és delfinek játszóhelye. Természetes, hogy így még vonzóbb volt a dolog. A kisbusz kitett minket a félsziget végén, ahol egy tájékoztató tábla fogadott bennünket. A tábla kerek-perec leírta, hogy itt bizony több fajta delfin, fóka és madárfaj él, ez itt természetvédelmi terület.

Kaliakra neve bizánci-görög eredetű, Szép (Kali) Erődöt (Akra) jelent. 1791. augustzus 11-én Kaliakra volt a helyszíne a Kaliakra Fok csatájának, az 1787-1792-ig tartó orosz-török háború részeként. Kaliakrán egy Tirisis nevű erőd maradványait találjuk, melynek egy barlangmúzeumban tekinthetjük meg érintetlen makettjét. Az erődöt egymás után használták trákok, rómaiak, bizánciak és bolgárok.

Az első modern világítótornyot Kaliakrán 1866-ban építette a Compagnie des Phares Oszmán Birodalom. A jelenlegi világítótorony 1901-ben épült, fókuszcsíkjának magassága 68 méter és vaku-szerű fehér fénye 5 másodpercenként villan fel. Fel van szerelve továbbá egy rádiónavigációs rendszerrel és ún. „ködharanggal”, amit ködben használnak a hajósok figyelmeztetésére.

Talán a legnépszerűbb legenda, mely Kaliakra-hoz kötődik, 40 bolgár lányról szól, akik inkább összekötötték hajukat és a Fekete-tengerbe ugrottak, minthogy a törökök uralma alá kerüljenek. A legenda szerint az ő vérüktől vörösek Kaliakra sziklái. Egy obeliszket szenteltek a legendának, mely a fok bejáratánál található, ez az úgynevezett „40 szűz kapuja.” Egy másik legenda a tengerészek védőszentjéről, Szent Miklósról szól, aki mikor menekül a törökök elől, Isten meghosszabbította a lába alatt a földet és így alakult ki a fok. Szent Miklóst végül elfogták és 1933-ban egy kápolnát emeltek neki, mely a szent sírját jelképezi. Egy harmadik legenda Lysimachus-ról, Nagy Sándor utódjáról szól, aki megragadta a királyi kincset és Kaliakra-ra menekült, ahol a kincseket a tenger alá, egy barlangba rejtette.

Sajnos a kincseket nem találtuk és a vonzó csigalépcsőn sem tudtunk lemenni az idő szűke miatt. A buszok itt sajnos elég ritkán, (ha jól emlékszem, óránként) járnak, nekünk kb. 1 óránk volt bóklászni, azután vissza kellett mennünk, hisz kezdődött a koncert. Delfint és más állatot sem láttunk sajnos, de minden jel arra utal, hogy nekünk ide vissza kell mennünk! :)

..és eljött az idő! Fényképezőgépet sajnos nem lehetett bevinni, a bal oldali képet telefonnal készítettük még a koncert előtt. (Koncert alatt nem értünk rá fényképezni) A koncert fantasztikus volt, leírhatatlan élményben vehettünk részt! A Manowar 3 és fél órát játszott, az est csúcspontja a bolgár himnusz volt, illetve a koncertet egy tüzijáték is megkoronázta.

De sajnos egyszer mindennek vége szakad. :( Másnap délelőtt visszamentünk Varna-ba és amíg a vonatra vártunk, ott öltöttük el az időt. Varna Bulgária második legnagyobb (tengerparti) városa. A fennmaradó időben végigmentünk a tengerpartra vezető sétálóutcában, de a tengerpart valahogy itt sem nyerte el a tetszésünket. Az eddig látott tengerpartokkal szemben ezt a partrészt szinte végig vendéglátóhelyek választották el az utcától, tehát csak azon keresztül lehetett lejutni a partra. Az éttermek és kávézók tulajdonképpen egy falat képeztek a strandolók és a strand szomszédságában lévő parkban sétálók között. A partszakasz másik vége sziklás és strandolásra nem alkalmas. Itt hullámtörők rontják a part látványát és horgászok is vannak.

A város egyébként nagyon szép, a sétálóutcája egy parkban, illetve a park melletti tengerpartban végződik. A sétálóutcában fagylalt, McDonalds, kávézók, éttermek és további üzletek találhatók, ahol a turisták kedvükre nézelődhetnek. Ha nem a sétálóutca felé indultunk, akkor is találtunk kedvünkre valót. A XIX. századi Theotokos Cathedral a legnagyobb és leghíresebb bolgár ortodox katedrális, Varna egyik jelképe. Ha autóval vagy, érdemes ellátogatni a híres Aranypartra, vagyis Zlatni Piasaci-ra. Az Aranypart 4 km hosszú, homokos strand, mely a legnagyobb tengerparti üdülőhely a Fekete-tenger északi partján. Az Aranypart Varna-tól 19 km-re, Sofia-tól 490 km-re fekszik. Varna-ban található továbbá a Balkán-félsziget egyetlen delfináriuma, ahol 40 perces műsorral várják a vendégeket.

Végül található itt egy római fürdő is, amely egykor a a Római Birodalom része volt. A település neve akkor Odessos volt. A válaszfalak arra utalnak, hogy a római fürdők épülete volt az egyik legnagyobb épület a birodalom keleti részén, mely a város gazdagságát igazolja. A Kupolás építkezésnek köszönhetően magassága állítólag nem volt kevesebb 20 méternél…

Sajnos a nevezetességek közül mi csak az aranyszínű templomot (Theotokos Cathedral) láttuk, de élményekkel tele jöttünk haza és reméljük, amíg csak lehet mehetünk még külföldre Manowar koncertre!

MMC

A Kaliakra Rock Festival eddigi fellépői:

  • 2006 – Twisted Sister, Helloween, Testament
  • 2007 – Heaven and Hell, Manowar, Motorhead
  • 2008 – Alice Cooper, Manowar, Slayer
  • 2009 – Mötley Crüe, Lauren Harris, Scorpions, Blind Guardian, Edguy, Dream Theater, Cynic

További infok:

  • www.kaliakrarockfest.com
  • www.kavarna.bg
Oszd meg!

Leave a Comment