Tolmin-szoros

Tolmin-tól 2,5 km-re helyezkedik el Zatolmin, innen kb. fél órás sétával (vigyázat, tűző nap!) érhető el a Triglav Nemzeti Park bejárata. A Triglav Szlovénia legmagasabb pontja; 2864 m. a Júlia-Alpokban. A park bejárata ezzel szemben a nemzeti park legalacsonyabb pontján található. A Triglav a szlovénok nemzeti jelképe, nevét a háromfejű szláv istenről kapta.

Ez a hegy található meg a szlovén zászlón, vagyis címeren is. Szintén innen származik az aranyszarvú kecskebakról szóló legenda is, amely ma egy ismert sörmárka neve: Zlatorog. A nemzeti park gyönyörű látnivalókat rejt, bármennyi időt töltenénk is itt, kevés lenne, ám egy 2-3 órás sétával nagyon szép területet járhatunk végig. A túra elején egy egyszerű fahídon kell átmenni, a Tolminka folyó felett. Ez egy kicsit ijesztő a magassága miatt, de semmi pánik, hiszen szebbnél szebb helyek következnek!

Zadlaska, másnéven a Dante barlang nevét a Zadlaz falu után kapta. A Dante Barlang egyike annak a számos barlangnak, amelyek a belőlük kifolyó vízzel a Soca gleccsert táplálják. A barlang belsejében 3 kamra van, teljes hosszúsága 1140 méter és 41 méter mély, de ebből mindössze néhány méter látogatható, a barlang ugyanis nincs kivilágítva, túlságosan mélyre menni életveszélyes! Mindenképpen vigyünk magunkkal zseblámpát!

A XIV. század elején a Pagano della Torre pátriárka Tolminban otthont adott Dante Alighieri költőnek, aki abban az időben járt a barlangban, és ez inspirálta út a Pekel (Pokol) című versében a Bozanska komedija (Pap Komédia) megírására. A vers után kapta a barlang a második nevét. Az első kutatás a barlangban 1922-ben „mountain club Krpelj” által történt, később megnyitották a föld alatti csodát a turisták részére is. A barlangban helyi bogárfajokat és denevéreket is láthatunk, akik odabennt töltik a telet. Zadlaska a nagyon igényes barlangok közé tartozik. Csak megfelelő felszereléssel és barlangászati útmutatóval látogatható. A barlang egyedül is látogatható, de csak néhány méteren. A barlangot követően a Medve fej szikla jelzi számunkra hogy már közel a várvavárt Tolmin-szoros. Az odáig vezető út továbbra is gyönyörű, a melegben a kristálytiszta folyó kacsingat ránk a lábunk alatt, fürdőzésre hívva…

Végül megérkezünk a szoroshoz, amely a Tolminka és a Zadlascica folyók találkozásánál található. A szoros a folyón kb. 200 méter hosszú és kb. 5-10 méter széles. A szoros végébe érve található a 18.8 – 20.8 C fokos forrásvíz, amely az 5-9 fokos Tolminka folyóba ömlik. Az Ördög-Híd a Tolmin-szoros fölött 60 méter magasan helyezkedik el, mely a legdélibb bejárata a Triglav Nemzeti Parknak és a legfontosabb természeti látnivalója Tolmin önkormányzatának. A turista útvonal 1953-1958 között épült, míg a Az Ördög-hidat és a Zadlaz és Cadrg falvakat összekötő utat 1907-ben a Tolmin önkormányzat építtette. Cadrg azelőtt csak keskeny ösvényen volt elérhető és gyalogos átkeléssel a csatorna alján. Az első hídat fából építették, később az olasz hatóság újraépíttette (megerősítette) vasból. Szlovéniában az Ördög-híd névvel sokszor találkozhatunk, mert erőszeretettel neveznek el hidakat ezen a néven, amely alatt veszélyes, szűk mélység tátong.

Mielőtt bárki útnak indul, nem árt tudni, hogy a parkban bizony vannak magasságok és sok helyen, a nehezebb szakaszokon acélhuzalba kapaszkodva kell végigmenni az útvonalon. Sziklát mászni nem kell, de azért az óvatosság sosem árt, azonk ívül a tériszonyosok készüljenek fel! Rossz időben a park ugyanúgy nyitva áll, ám ilyenkor még óvatosabbnak kell lenni, mert az utak csúszóssá válhatnak! Zseblámpa és megfelelő mennyiségű folyadék legyen nálunk!!

Oszd meg!