Kobarid

Kobarid város Észak-Szlovéniában található, a Júliai-Alpok lábánál fekvő, a 135 km hosszú Isonzó (Soca) folyó felső folyásánál, közel az olasz-szlovén határhoz. Az Isonzó Európa egyik legszebb vadvize, különleges színe miatt sok turista érkezik a partjaira. Szlovénia területén sok a karsztforrás, illetve gyakoriak a termál- és ásványvíz-források a geológiai törésvonalak mentén. A közelben számtalan természeti látnivaló színesíti a környéket, a barlangok és vízesések mellett a nem messze található a Triglav Nemzeti Park is.

Kobard továbbá számos régészeti lelőhelyeknek ad otthont, többek között vaskori temetőt is találtak itt és az ókorból számos felfedezés utal a város stratégiai fontosságára, illetve arra, hogy a város már az ókorban is gazdag volt. Kobarid büszke arra, hogy városa gazdag és hogy sok műemlékkel rendelkezik.

Az egyik legősibb, fontos régészeti telep a szomszédos Tonocov Grad, ahol 5. századi, római épület; egy kastély maradványát találták meg. Sok kedves épület található még itt, melynek egy része ma már első világháborús emlékmű. A leglátogatottabb nevezetességek a városban a Szent Antal templom, az Olasz Csontház, mely több mint 7.000 katona végső nyugvóhelye és a Kobarid Múzeum, mely az I. világháborúból hátramaradt emlékek őrzője és kiállítója. 1993-ban a múzeum elnyerte az Európa Tanács díjat.

Szlovéniában az I. Világháborúban megölt olasz katonák legnagyobb csontkamrája Gradič-ban található a St. Anton templomhoz közel. A kamra megnyitását nem más tette meg, mint maga Benito Mussolini 1938-ban. A földalatti helyen több, mint 7.000 ismert és ismeretlen katona csontja van felhalmozva, akiknek csontjait a közeli katonai temetőkből hozták át ide. Ez a terület továbbá őskori és római antik települések maradványait is rejti, de közülük legtöbb sajnos elpusztult a csontkamra építése során.

A régi értékek mellett egy új könyvtár is található a város kulturális központjában és végül, de nem utolsó sorban a Marsa Galéria is hozzájárul a város gazdag kulturájához.

Az Isonzó folyón átívelő Napóleon-híd 1750-ben épült, érdekessége, hogy Napóleon ezen a hídon vonult át seregével Predel irányába, Ausztriával vívott háborújának idején. Konarid leghíresebb vízesése a 15 m magas Kozjak vízesés.

  • Kobarid hivatalos weboldala: www.kobarid.si
  • Első Világháborús Múzeum: www.kobariski-muzej.si
  • Triglav Nemzeti Park: www.tnp.si
Oszd meg!