2009, Loreley – Magic Circle Fesztivál

A Magic Circle Fesztivált 2009-ben harmadik alkalommal rendezte meg az amerikai Magic Circle Music lemezkiadó. Ahogy azt a szervezőktől már megszokhattuk, ezúttal is több napos volt a fesztivál, főzenekarként pedig ismét a Manowar lépett a színpadra.

Az első két alkalommal Bad Arolsen adott helyet a többnapos metal-fesztiválnak, ám idén új helyszínen, a németországi Loreley legendás szikláján lépnek fel a jobbnál jobb heavy-metal bandák. Loreley sziklája híres visszhangjáról, s többféle legenda övezi a misztikus helyszínt, ahol smaragdzöld hegyeken keresztül kanyarog végig a Rajna folyó vize. A 2009-es fesztiválon a Szirén hangja és az igazi metal egyesül. Hail and Kill!

Fellépők a 2009-es Magic Circle Fesztiválon

2009. július 18 – Szombat

 • 12:00 – 12:30 Die Sklaven
 • 12:45 – 13:15 Age Of Evil
 • 13:30 – 14:00 Crystal Viper
 • 14:15 – 14:45 Ulytau
 • 15:05 – 15:35 Wizard
 • 15:55 – 16:25 Jack Starr’s Burning Starr
 • 16:45 – 17:20 Van Canto
 • 17:40 – 18:30 Metalforce
 • 18:50 – 19:35 Domain
 • 19:55 – 20:50 HolyHell
 • 21:10 – 22:00 Kingdom Come
 • 22:30 – 01:00 MANOWAR

Loreley, a 2009-es Magic Circle Fesztivál helyszíne

A Rajna folyó Németország legnagyobb folyója, Felső-Rajna Völgy a Világörökség része. Rüdesheim a Koblenz között minden 3. km-re jut egy kastély; a folyó 65 km-es szakaszán 21 középkori várat találhatunk. De nem csak a várak miatt érdemes ide eljönni. A szőlőültetvények, a kanyargó folyó és a smaragdzöld hegyek összességében nyújtanak teljesen egyedi, különleges látványt!

Sankt Goarshausen-ből tökéletes rálátás nyílik a Loreley sziklára, illetve a Katz Palotára, a Szent Goar-ra és a Rheinfels erődre. Loreley (Lorelei-nek is írják) egy 433 m méter magas sziklafal a Rajna folyó keleti partján, mely a víz felszínétől 120 méter magasan található Németország St. Goarshausen nevű településének közelében. A palakőből álló szikla jelzi a folyó legszűkebb részét Svájc és az Északi-tenger között. A Rajna Loreleinél legfeljebb 82 láb mély és csupán 371 m széles. Mivel ez a terület ilyen mély és keskeny, a Felső-Rajna Völgy legveszélyesebb részeként emlegetik. Egy nagyon erős áramlás és a sziklák a vízfelszín alatt már több hajóbalesetet okoztak itt. Oberwesel és St. Goarshausen fényjelzésekkel tájékoztatják egymást ezen a szakaszon egymást keresztező hajóik közlekedéséről.

Loreley nevét Rajna szűzeiről kapta, akik a folyó hajósait végzetükbe csábították énekükkel, ahogy az ókori görög Szirének tették, akik félig madarak, félig nők voltak.

Az első emberi település nyomait kb. 600.000 évvel ezelőtt fedezték fel, amikor Plateau egy szinten volt a Rajnával. A középkorban Lorelei „Binger Loch” -ként volt ismert, s már akkor is a Rajna folyó legveszélyesebb szakaszaként emlegették. Sok tengerész vesztette itt életét fa csónakjában. St. Goarban, direkt a Loreley sziklával szemben; nővéreket telepítettek a hajótörött tengerészeinek ellátására. A szőlőültetvényeken keresztül eléred a világhírű Loreley-sziklát, innen útba esik a Loreley Látogatói Központ, ahol a Világörökség Múzeumban megtekinthetjük a Loreley fennsík- és a Rajna Völgy történelmét nemcsak kiállítás, hanem 3D-s film formában is. Ugyanitt étterem és ajándékbolt is várja az érdeklődőket.

A Loreley a német „lureln” (Rajna dialektusban suttogott) és a kelta „ley” kifejezésből ered. Szószerinti fordítása: suttogó, vagy zúgolódó szikla. A terület erős áramlatai és egy kis vízesés együtt suttogó-szerű hangot hoznak létre, amelyet a szikla felerősít, s melynek különleges visszhangját is a szikla adja. Innen kapta a Loreley szikla a nevét. A terület urbanizációja miatt ma már nehezen hallható csak a suttogás. Más elméletek szerint a szikla elnevezése a sok baleset miatt ragadt rá, a „luren” (leshely) és a „ley” szavak kombinációjából, ami szószerint azt jelenti: leshely szikla.

A sziklához számos legenda is fűződik. A legismertebb így szól: Loreley egy fiatal lány volt, akit viszonzatlan szerelme öngyilkosságba kergetett. A lány a meredek szikláról a Rajna folyóba vetette magát, majd szirénné változott. Azóta igéző hangjával csábítja a hajósokat végzetükbe. Lorelei bronz szobra megtalálható Sankt Goarshausen kikötőjében, a mólón.

A tavalyi fesztiválra 40 országból, összesen 35.000 ember jött el a világ minden pontjáról. Mi magyarok összesen kb. 50-en voltunk kint, legalábbis akiről tudunk. Ebből 25-en egy helyen sátoroztunk, ez előre meg lett beszélve az Interneten. Bár nem utaztunk mindannyian együtt, de kint sikerült találkoznunk és egy helyen letáboroznunk. A 2009-es Magic Circle Fesztivál a tavalyitól eltérően az alábbi helyszínen kerül megrendezésre:

Loreley Open-Air GmbH | Arenastrasse 146047 Oberhausen

Oszd meg!