Rheinsteig túra

  • Rüdesheim – Lorch: Rüdesheim, Niederwalddenkmal, Assmannshausen, Lorch
  • Lorch – Kaub: Lorch, Bacharach, Kaub
  • Kaub – St.Goarshausen (Szédülőseknek nem ajánlott!): Kaub, Dörscheid, Rossstein, Oberwesel, Spitznack, Loreley, St.Goarshausen
  • St.Goarshausen – Kestert: Hasenbachtal, St.Goarshausen, St. Goar, Kestert
  • Kestert – Osterspai: Kestert, Osterspai, Kamp Bornhofen, Boppard
  • Osterspai – Braubach: Osterspai, Braubach
  • Braubach – Oberlahnstein: Braubach, Lahnstein vagyis Oberlahnstein
  • Oberlahnstein – Koblenz: Oberlahnstein, Koblenz

1. Rüdesheim – Lorch

12.18 mérföld, túra ideje kb.: 5 óra, 15 perc

A bortermelésről híres Rüdesheim nevű város Drosselgasse nevű főutcájáról indul. Innen ellátogathattok a város fölé emelkedő 38 m magas és 32 tonna súlyú emlékműhöz, a „Niederwalddenkmal ” -hoz. A Germania szobor egy mitikus nőalakot ábrázol, melynek jobb kezében a császári korona, bal kezében a császári kard található. Germaniát a francia-porosz háborúban aratott győzelem emlékére emeltek 1871-ben. Az emlékmű elhagyása után Assmannshausen városába indulunk, lefelé, a Rajna mentén. Ez a város „Höllenberg” nevű vörösboráról és „félig-fa” épületeiről híres, vele szemben egy meredek sziklán található a Rheinstein Kastély, melyet a 14. században kezdtek el építeni, s ez volt a hercegi nyári rezidencia. Ezután sziklás, lejtős utak következnek és néhány szűk völgy, melyen átjutva megérkezünk Lorch városába. Lorch szintén félig-fa házairól és a borról híres, kultúrális látnivalókban gazdag város erődökkel, tornyokkal és egyéb történelmi kincsekkel. Jellemzőek itt a kultúrális rendezvények, koncertek, kiállítások, és fesztiválok minden évben. Itt található az 1483-ban készült, Németország legnagyobb fából faragott oltára a Szent Márton plébániatemplomban.

2. Lorch – Kaub

8.33 mérföld, túra ideje kb.: 3 óra, 45 perc

A Rajna jobb partja felett a Nollig várrom hatalmas tornya díszeleg. 1300 körül egy sarokkő tartozott a város erődjéhez, először épült, amely azonban hamar erődítménnyé bővült. A Nollig Castle jelenleg nem látogatható. Lorch városát elhagyva meredek emelkedő vezet keresztül kicsi erdőkön és szőlőültetvényeken át csodálatos kilátással a 2250 lakosú Bacharach városára. Ebben a városban található a Stahleck castle, (az egyik legszebb ifjúsági szálló a Rajna Völgyben) melyet 1135-ben említenek először, mint a Köln egyházmegye tulajdona. Ma a vár ifjúsági szállóként üzemel, a Hohenstaufen dinasztia tulajdonában. Érdekesség még az 1327-ben épült Pfalzgrafenstein Toll Station, mely 1866-ig fizető -ként üzemelt. További látnivalók: Öreg ház, piac, Werner gótikus kápolna, a régi posta, stb. Miután elhagytuk a ma hotelként üzemelő Gutenfels Castle -t, mely 1504-ben 39 napos ostromnak állt ellent, Kaub városba érkezünk. Kaub a bortermelők, a pilóták és a pala-bányászok igazi otthona. A város kb. ezer éves múltra tekint vissza.

3. Kaub – St.Goarshausen

13.92 mérföld, túra ideje kb.: 6 óra

A Rheinsteig gyalogtúra csúcspontja. (Szédülőseknek nem ajánlott!) Hosszú ideig meredek emelkedőn visz felfelé az út a Rajna feletti fennsík fölé, Dörscheid városba. Ez az utolsó hely ezalatt a túra alatt, ahol italt tudsz szerezni!! Ezen a vonalon rengeteg a természeti látnivaló: Rossstein-ből Oberwesel városát a Schönburg Castle -el, Spitznack-ből pedig csodálatos kilátás nyílik Loreley-re. A szőlőültetvényeken keresztül eléred a világhírű Loreley-sziklát. Innen útba esik a Loreley Látogatói Központ, ahol a Világörökség Múzeumban megtekinthetjük a Loreley fennsík- és a Rajna Völgy történelmét nemcsak kiállítás, hanem 3D-s film formában is. Ugyanitt étterem és ajándékbolt is várja az érdeklődőket. Harmadik túránk a St.Goarshausen város elhagyásával és a Katz kastéllyal ér véget. Ez utóbbi sajnos nem látogatható.

4. St.Goarshausen – Kestert

7.58 mérföld, túra ideje kb.: 4:15 óra

Hasenbachtal-ból St.Goarshausen-be meredek emelkedőn sétálva csodálatos kilátás nyílik St. Goar városára a Rheinfels várral és a Maus várral. Itt minden nap Sas és Sólyom bemutatót is megtekinthet a kedves vendég, majd a Pulsbachklamm szurdokon átsétálva a Kestert várost találjuk. Kestert egy 1200 éves, hagyományos város, a tengerészek és a bortermelők városa. Látnivaló itt a természeti szépségek mellett a Plébániatemplom.

5. Kestert – Osterspai

10.38 mérföld, túra ideje kb.: 5:15 óra

A Liebenstein és Sterrenberg kastélyokhoz meredek utakon lehet eljutni, majd az úton induljunk lefelé; Osterspai városába. A közbeszéd szerint a Sterrenberg és a Liebenstein várat „ellenséges testvérek”-nek nevezte. Valószínűleg várak különböző tulajdonosai a viták a különböző tulajdonosai ihlették az ellenséges testvérek legendáját. A Liebenstein vár a 13. században épült, s ez után épült fel a Sterrenberg vár, a Liebenstein előterében. A két pajzsfal a Sterrenberg védelmének javítására szolgál, nincs történelmi bizonyíték ennek az ellenkezőjére. A két kastély között fegyveres konfliktus még sosem volt, a Liebenstein kastély tornyában ma étterem és szálloda, míg a Sterrenberg kastélyban étterem üzemel. A két vár irányából az Osterspai városba vezető séta alatt látványos a két egymáshoz közeli kanyar a Rajna folyón, valamint festői látványt nyújtanak Kamp Bornhofen és Boppard városai is. Kamp-Bornhofen-ben feltétlenül látnod kell a Szent Mária szentélyt, ami a 13. század óta páratlan célállomása a hajójáratnak. Hasonlóképpen a székesegyházak, amik tökéletes művészeti kincsek. Kamp Bornhofen városa a Liebenstein és Sterrenberg kastélyok neve által is ismert. Osterspai település Braubach város része. Osterspai jellemzői a fa gerendás házak, valamint Liebeneck Palace a város fölött, amely 1700 körül épült. További érdekességek a barokk plébániatemplom „St.Martin” a 18.-20. századból, és az egykori víz vár; a „St.Petrus” a kápolnájával a 13. századból. A úgynevezett „keskeny ajtó”-n lehetőségetek van úszni és a halászni a Rajnán. Gyerekeknek is ideális! A város körül túraútvonalak találhatóak, mint pl. a híres Rheinsteig túraútvonal. A város specialítása a gyümölcs-és szőlőtermesztés. Boppard a legmeredekebb szőlőültetvények és az egyik legszebb bank található itt, közép-Rajnán. A bor városában sétálva a számos vendéglő közül a Straußenwirtschaft-ban találod közép Rajna legjobb borait, mivel a vendéglő közvetlenül az egyik legjobb bortermelő körzet mellett helyezkedik el. Ez a napfényes déli rész egy félhold-alakú területen helyezkedik el, a nagy Rajna hurok mentén. Ez az ún. „Bopparder Hamm”. A 75 hektáron a borok királynőjét; a rizlinget művelik itt. A Bopparder Hamm-on túl csodálatos kilátás nyílik a „négy tó” -ra és itt található a Gedeonseck étterem is, ahonnan pedig a Rajna hurokra nyílik fantasztikus panoráma.

6. Osterspai – Braubach

7.08 mérföld, túra ideje kb.: 3:30 óra

Ezen a viszonylag rövid szakaszon található a legnagyobb Rajna hurok, amely Osterspai és Braubach városok között helyezkedik el. A gyalogtúra után elhagyjuk a Marksburg várat, az egyedüli várat, mely hegytetőre épült, amelyet sosem sérült meg.A várból lenézve Braubach szép fagerenda-épületeiben gyönyörködhetünk.

7. Braubach – Oberlahnstein

5.16 mérföld, túra ideje kb.: 2:45 óra

A Rheinsteig gyalogtúra egy rövid szakaszán ismét csodálatos kilátás táruk elénk: az uralkodó Marksburg kastély távolban a Lahn folyó, mely itt ömlik bele a Rajnába. A Lahn folyó irányába folytatjuk utunkat, míg a Lahnstein (Oberlahnstein) városba érünk. A célállomásunk előtt élvezzük a kilátást a Lahneck várra és végül igyunk egy jó bort célállomásunkon: a híres „Wirtshaus an der Lahn” vendéglőben.

8. Oberlahnstein – Koblenz

8.33 mérföld, túra ideje kb.: 3:45 óra

A gyalogtúra utolsó szakaszának egy fontos része a „Rupertsklamm”, vagyis a torok. A sziklás emelkedő vad szakadékon át kimerítő. A legmagasabb pontja, a „Lichterkopf”, tiszta időben itt is csodálatos panoráma tanúi lehetünk. Az út átvezet „Bienhorntal” -on át levezet a Rajna folyóhoz. A folyó part mentén végül Koblenz-be érkezünk, Itt található a hatalmas Ehrenbreitstein erőd és a német sarok. Itt ér véget a híres Rheinsteig gyalogtúra, reméljük, mindenki szép emlékekkel tér haza ebből a mesebeli világból…

Oszd meg!